Inverewe House


National Trust for Scotland
LDN Archtects

Refurbishment of an existing brick, stone and slate one, two and three storey buildings compromising main house, summerhouse and outbuildings together with associated site development and servicing works. The property is within the National Trust for Scotlands Inverewe Gardens and bodes a very interesting history.

The Works comprise the complete refurbishment of the existing one, two and three storey elements of the building to provide visitor centre facilities throughout all ground floor areas and two self-contained flats in the upper floor areas of the building.

Works included varying degrees of stripping out of existing buildings together with some alteration work forming openings/infilling stone and brick openings and replacement of existing timber safe lintels.

New solid concrete floors to replace existing un-insulated concrete floors and upper timber floors were strengthened by insertion of additional timbers from below, taking care to retain existing first floor finishes.

Existing metal windows and timber sash and case windows are to be repaired/overhauled as necessary. Existing slate roof and ridge was repaired in its entirety including the import of slates to match existing and installing conservation roof lights. The existing boss roughcast was removed and new lime and cement render applied where required and then all external walls were painted with Keim.

Alteration works include the formation of a new access stair leading up to the rear flat; removal of timber first floor in one area of the building to create a double height space; sundry alterations and improvements to outbuildings to create public toilets, kitchen and small tearoom.

A number of small extensions to the original buildings were demolished and removed and a new toilet extension created.

New plumbing, electrical and heating services throughout the premises was installed in accordance with current regulations.