Bona Lighthouse


Scottish Canals
LDN Archtects

This project involved the conversion of an existing derelict lighthouse on the Caledonian Canal into two holiday let units. The building is a Grade B Listed Building. As per Historic Scotland’s guidelines, as much of the existing property as possible was overhauled and restored to its original state to maintain the integrity of what it once was.

The existing building internally was completely stripped back to the existing stone walls, pointed, insulated and re-lined.  Existing windows and doors were overhauled and where required new sash and case windows and doors were manufactured to match the existing.  The stable floor was a cobbled floor originally and to meet  planning conditions we were to make this visible in the new building.  New concrete floors and joisted floors were installed throughout the property.

New plumbing, sanitaryware, electrical wiring and heating were installed.  Specialist lighting was fitted throughout in keeping with the Lighthouse’s use including a specialist lamp in the 1st floor bay window.  Two new multifuel Charnwood stoves and flues were fitted and the remaining existing fireplaces and their surrounds were overhauled to the Interior Designers specifications whilst bearing in mind the Conservation Officers requests.  The building was decorated in its entirety; Caithness Slate flooring laid; Russwood oak flooring and cork tiles being laid to the floor; and ceramic tiles and t&g linings boards to the walls to compliment the building and its age.

The stable side of the building had a complete new roof installed.   The existing slates stripped from the original roof were set aside and re-used with the remainder being made up of re-claimed Ballachulish slates.  Further flat lead roofs and zinc roofs to parts of the building were installed. All rain water goods were replaced to match existing, these were specialist cast iron from J.W. Longbottom.

The external walls of the existing building were a lime wash painted render, the existing render was analysed to allow us to repair any defective render with an exact match.  The lime wash and render finish was removed and replaced from much of the walls to allow the whole building to be re-coated.

Externally the groundworks involved: installing a new bio-disc and reed bed system and all connecting drainage; installation of new utility services; new passing places formed to the existing track; new car park and turning spaces formed around the building; top soiling and seeding;  repairing of dry stone walls; forming granite sett platts and paths; and forming patio area.

Joinery, groundworks and builderworks all undertaken by Simpson Builders.  The remainder of the project was carried out by our approved subcontractors.